Шум в ушите - звънене в ушите

Това може да се случи навсякъде и по всяко време – докато говорите по телефона, по време на работна презентация на работа или когато просто си почивате. Започвате да чувате шум, който никой друг освен вас не чува и за който изглежда няма източник. Може би имате тинитус – едно от най-често срещаните състояния, което засяга средно между 10 и 15% от населението на света.

Какво е тинитус?

Шумът в ушите е описан като звън

тене, бръмчене, щракане или съскане в ушите ви, което само вие чувате. Видът и интензивността на шума са различни при всеки човек и се възприема по различни начини. Той може да бъде високочестотен, нискочестотен или дори тон, който се променя.

Независимо дали звукът е слаб или силен, непостоянен или през цялото време, шумът в ушите може да ви попречи да се концентрирате и да чувате това, което искате да чуете.

Причини за шум в ушите

Шумът в ушите може да се развие при хора от всички възрасти и произход, но хората, които са по-възрастни или са били много изложени на шум, са особено изложени на риск.

Възможните причини за шум в ушите включват:

  • Излагане на силна музика, строителен шум или изстрели
  • Странични ефекти от използване на лекарства
  • Нараняване на ушите, шията или главата
  • Стареене
  • Неврологични нарушения
  • Дегенерация на костите в средното ухо

Тинитус и намаленият слух

Ако имате шум в ушите, вероятно имате и някаква степен на загуба на слуха; 80-85% от хората с шум в ушите имат.

Докато самият шум в ушите не причинява загуба на слуха, този звук отвлича вниманието и затруднява концентрирането върху други звуци. Ето защо слуховите апарати могат да бъдат ефективен начин както компенсиране загубата на слуха, така и за лечение на шума в ушите.

 Шумът в ушите може да се възприема по много начини.

Лечение на шум в ушите

Шумът в ушите може да бъде разсейващ и да отклонява вниманието ви от вашето семейство, приятели и от другите неща в ежедневието. Няма лечение за повечето видове шум в ушите, но има опции за управление на шум в ушите, които могат да ви улеснят.

Звуковата терапия включва въвеждане на звук, за да се научи мозъка да класифицира шума в ушите като фонов шум.

 

Получете облекчение

Представете си свещ в тъмна стая. Тъй като има контраст между свещта и нейната заобикаляща тъмна среда, тя се откроява добре. Но същата свещ поставена в добре осветена, оживена стая се слива със заобикалящия фон. Същото важи и за шума в ушите. Въвеждането на други звуци маскира шума в ушите, така че той да се слее с тях и е така е по-малко забележим.

Получете облекчение от шума в ушите с приложението ReSound Relief. Комбинацията от звукова терапия и релаксиращи упражнения ви помага да се съсредоточите върху важните звуци.

 

Въпроси и отговори: Шум в ушите и слухови апарати

Слуховите апарати за шум в ушите могат да помогнат за намаляване на ефекта на шум в ушите чрез маскиране на звука с бял шум. Много малко вероятно е слуховите апарати за тинитус да влошат шума в ушите, за което е важно да се консултирате с вашия слухопротезист. Шумът в ушите е уникален за всеки човек и с помощта на вашия специалист можете да намерите правилните слухови апарати, които да ви помогнат да го управлявате.

Слуховите апарати за маскиране на шум в ушите могат да донесат облекчени чрез маскиране на вътрешния звън. Чрез усилване на естествените звуци от околната среда те могат да направят неприятното звънене в ушите по-малко видно. Специално разработените програми за тинитус ви позволяват да възпроизвеждате различни звуци, които да ви помогнат да отклоните вниманието си от шума в ушите.

Слуховите апарати за маскиране тинитус не са лек за шума в ушите, но могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Въпреки шума в ушите може да не изчезне изцяло, има много начини да поемете контрола върху него и да намалите въздействието му върху живота ви. Вашият слухопротезист може да ви помогне да управлявате симптомите чрез консултации и повишаване на вашите лични познания.

Най-добрите слухови апарати за шум в ушите са предназначени да осигурят облекчение от звъненето в ушите ви. Чрез фино усилване на фоновия шум, за да помогне за намаляване на осведомеността за шум в ушите, мозъкът ви може да се съсредоточи върху звуците, които искате да чуете, вместо върху звука на шума в ушите.

Програмите за управление на тинитус имат за цел да научат мозъка да се разсейва по-малко от шума в ушите и да се учи да се фокусира върху други по-важни неща от живота. Друга възможност е приложението ReSound Relief, което предлага ангажиращи дейности и изчерпателни съвети за разбиране и управление на шума в ушите. Справянето със стреса с успокояващи звуци, упражнения и медитация също може да бъде ефективна форма на лечение на шум в ушите.

Специалистът по слухопротезиране може да ви информира за възможностите за лечение. Тъй като шумът в ушите е уникален за всеки човек, важно е да намерите най-добрите за вас слухови апарати за тинитус, както и индивидуализиран план за лечение според вашите лични нужди.