Какво представляват цифровите слухови апарати?

Днес светът е взимосвързан чрез дигитална комуникация и смартфони. В къщи се забавляваме с цифрова телевизия, цифрови медийни плейъри или цифрови звукови системи. Разчитаме на цифрови GPS указания при шофиране. Живеем в дигитализиран пейзаж, така че, не трябва ли решенията за намаленият слух също да са цифрови?

Дигитални слухови устройства за дигитален свят

Има много видове слухови апарати и технологии за тях и днес повечето са дигитални. Те са интелигентни и си взаимодействат с други цифрови устройства. Цифровите слухови апарати имат много ползи за здравето – доброто здраве на слуха е свързано с качеството на живот.

Дигитални спрямо аналогови слухови апарати

Технологиите при слуховите апарати се промениха много през годините. Преди дигиталните слухови апарати да се появят на пазара, съществуващите  технологии бяха само аналогови.

Усиленият сигнал при аналоговите слухови апарати е един непрекъснат и еднообразен поток и за разлика от дигиталните слухови апарати, при тях липсват сложните нюанси и нива на звука. Адаптирането към различни звукови среди с аналогови слухови апарати се постига като се увеличава силата на звука, което може да е много неудобно. При тях нямате възможност да намалите фоновите шумове – те също се усилват.

Цифровите слухови апарати осигуряват променящ се звуков сигнал, естествено звучаща реч и музика, обогатени с дълбочина. При тях можете да променяте начина на звучене и силата на звука, като съобразявате настройките спрямо вашите лични предпочитания.

Как работят дигиталните слухови апарати

В слуховия апарат има микрофон, усилвател, говорител и батерия (сменяема или акумулаторна). При цифровите слухови апарати усилвателят заема централно място.

Усилвателят в дигиталните слухови апарати действа като компютъризиран мозък. Когато обработва реч и музика към говорителя в ухото ви, усилвателя не просто ги усилва. Това е което аналоговите слухови апарати правят. Вместо това, дигиталният усилвател действа умно и пресъздава отново всички фини нюанси и качества на естествения звук, които да можете да контролирате и да му се наслаждавате по желан и удобен за вас начини.

Ползи от дигиталните слухови апарати

Просто да увеличите силата на звука, за да чуете повече, не е ефективно. Това може да бъде свръхсилно и дразнещо на определени места и при дадени настройки. Благодарение на дигиталните технологии, можете да адаптирате сигнала към индивидуалното намаление на слуха, което повишава комфорта на чуваемост. Подобна е концепцията за усилване и намаляне на светлините в дома ви; това променя настроението и прави атмосферата по-приятна. Можете да направите същото със звука, така че да звучи естествено и да се чувствате напълно удобно.

Освен това, тъй като дигиталните слухови устройства могат да бъдат свървзани с други дигитални устройства като смартфони и таблети, можете да предавате разговори и да слушате музика и дискретно да контролирате звука, без да докосвате ушите си. Никой няма да знае какво или кого слушате! Ще можете да забравите, че слухът ви е намален.

Различни по вид и размер, дигиталните слухови апарати са умни и обикновено са малки – това е перфекната комбинация. Те са дискретни и не се забелязват, така че могат да се нарекат (почти) невидими слухови апарати.

Характеристики на цифровите слухови апарати

Съществуват много видове слухови апарати. Ето едно обобщение на това, което трябва да предлагат най-добрите цифрови слухови апарати на пазара.

Брилянтното качество на звука е абсолютно задължително условие, както и свързаността със смарт устройства. Основно изискване е способността да можете да обработвате звуците, които чувате според вашите предпочитания. Да можете дискретно да регулирате силата на звука и нивата, да увеличите някои детайли и да филтрирате това, което не искате да чувате с възможност за намаляване на страничният шум

Приемайте перфектно балансиран звук от всеки аудио източник

Цифровите слухови апарати действат като безжични слушалки. С цифрови слухови апарати можете да приемате музика и разговори от вашия смартфон и iPad® по избор, както и любимите си песни от вашия iPod touch®, директно към ушите ви. Това може да бъде много релаксиращо в къщи, когато контактувате с други хора в града, бягате за спорт или сте сред природата. Просто включете опцията Bluetooth и оставете вашите цифрови слухови апарати да се свържат с другите устройства. Тогава вашите цифрови слухови устройства също стават Bluetooth устройства. Същото се отнася, когато гледате телевизия у дома, докато сте наоколо, за кафе или на покупки, звукът ви следва, така че не пропускате нищо. Включете и давайте….

Чуйте откъде идват звуците

Цифровите слухови апарати ви улесняват да чувате звука от всички посоки и ви дават пълен усет за пространството в което се намирате, благодарение на микрофоните, които покриват 360 ° от околната среда. Някои видове слухови апарати блокират звуците, идващи отстрани или зад вас. Ако вървите по натоварена улица, няма да съзнавате за каквито и да било промени в трафика или ситуация около вас. Микрофоните на дигиталните слухови апарати приемат цялата звукова картина, така че можете да чувате откъде идват всички звуци. Дали сте на купон или на работна среща, не е нужно да завъртате главата си или да се приближавате до човека, който говори. Просто се съсредоточете върху участието си в разговора.

Насладете се на намаления шум и чувайте ясно звука от посоки

През целия ден нивото на шума варира. Вкъщи сте като в пашкул, където е по-лесно да създадете перфектната звукова среда. Ако сте в оживен ресторант, на вечеря в пълен влак или в колата със семейството си, да водите комуникация е друго нещо. Цифровите слухови апарати ви позволяват да управлявате ефективно шума, където и да сте, така че да можете да увеличите нивото на речта и да я направите по-ясна. Приложенията за слухови апарати са лесни за употреба и интуитивни, така че можете просто да плъзнете, докоснете екрана или да използвате гласа си, за да промените настройките на звука.

Отменете досадното свистене и се концентрирайте върху желаните звуци

„Микрофония“ е термин за високочестотно свирене, което може да възникне докато носите слуховите си апарати. Това може да се случи, когато микрофонът прихване вече усиления от слуховите апарати звук и го върне обратно в усилвателя. Спомнете си за аналоговите радиоприемници, които генерират високочестотен звук, когато ги включите или промените честотата твърде бързо. Цифровите слухови апарати са умни, а най-добрите имат вградени системи за премахване на микрофония, като откриват всяко свистене и  ви освобождават от всеки проблема с микрофонията.