Какво представляват невидимите слухови апарати?

Технологиите при слуховите апарати днес са стигнали далеч напред в развитието си спрямо първите обемисти модели зад-ухото от 60-те години. Днес, слуховите апарати са малки, удобни и дискретни и се различват по цвят и по начина по който стоят в ушите. Най-новото поколение невидими слухови апарати са умни устройства и ви позволяват да чувате много повече от звуците около вас като в същото време трудно се забелязват, независимо дали са върху или в ушите ви.   

Има ли разлика между Invisible-in-Canal (IIC) и невидими слухови апарати?

Невидимите в канала (IIC) слухови апарати са това, което хората свързват с невидими слухови апарати. При ReSound има два модела – такива, които се поставят върху ухото или в ушния канал. И твата вида са малки, проектирани да бъдат възможно най-дискретни.

Слуховите апарати тип говорител-в-ухото (RIE) са един от най-популярните модели поради малкия си размер и удобството при носене върху ухото. RIE се състои от малък корпус, в който са разположени електронните компоненти, без говорителя. Тънка тръбичка предава сигнала към говорителя, който е поставен в ушния канал. 

Зад-ухото (BTE) са слухови апарати, които се носят върху ухото. Звукът се насочва в ушния канал от звукова тръбичка. BTE осигуряват най-голямо усилване и затова е предпочитан избор при потребители с тежки и дълбоки слухови намаления. Модела се предлага в различни размери и цветове.

Невидимите слухови апарати вътре в ухото са направени по поръчка, за да отговарят на формата на ухото ви.  Съществуват разнообразни невидими слухови апарати в ухото. Invisible-in-Canal (IIC) е най-малкият, потребителски продукт на разположение. Невидимите слухови апарати IIC седят дълбоко в ушния канал, така, че практически са невидими за всички около вас. Слуховите апарати IIC са идеалното решение за тези, които искат дискретен слухов апарат и имат лека до умерена загуба на слуха.

Ако имате тежка загуба на слуха, има и други възможности да получите дискретно решение за слуха. Изследвайки вашите уникални изисквания, вие и вашият специалист по слухопротезиране можете да определите най-подходящото за вашите нужди. За всеки има слухов апарат.

Подходящи ли са невидимите слухови апарати за всички?

Благодарение на днешната технология слуховите апарати стават все по-малки и по-дискретни. Независимо дали се носят в ухото или зад ухото, те са трудни за откриване от останалите.

Поръчкови слухови апарати

Слуховите апарати Invisible-in-Canal (IIC) са най-малките налични невидими слухови апарати и са подходящи за хора с лека до умерена загуба на слуха. Поставен дълбоко в ушния канал, този поръчков модел е толкова малък, че просто няма място за мощни и големи говорители и по-голяма технологична мощ. Невидимите слухови апарати напълно-в-канал (CIC) и в-канала (ITC) са популярен избор за тези с леко до умерено намаление на слуха, които искат да имат малко повече контрол върху слуховите си апарати с потенциометър, бутон или двете заедно.

Говорител-ухото

Слуховите апарати тип говорител-в-ухото (RIE) могат да бъдат решение за тези, които искат малък слухов апарат, който се поставя върху ухото. Слуховите апарати RIE са подобни на слуховите апарати BTE, но са по-малки, тъй като приемникът е поставен в ухото вместо в корпуса на устройството.

Зад ухото

Моделите зад ухото (BTE) са подходящи за хора от всички възрасти и покриват най-широк диапазон намаления на слуха. Проектирани да се поставят зад ухото, BTE са дискретни, като в същото време осигуряват най-голямо усилване.

Когато избирате слухов апарат,  важно е да вземете предвид конкретния вид намаление на слуха както и средата, в която прекарвате по-голямата част от времето си. Например, ако прекарвате време в околна среда със силен и разнообразен шум, като в ресторант, спортни събития или концерти, подходящи ще бъдат слухови апарати, които разполагат с цифрово намаление на шума, за да сведат до минимум фоновия шум. Ако по-голямата част от времето си прекарвате в къщи или в тиха околна среда, може да предпочетете устройство с усъвършенствана обработка на сигнала, което ще направи речта по-ясна.

ReSound невидими слухови апарати

В ReSound, слухови апарати са създадени да бъдат дискретни, но не осташяйте техните малки размери да ви заблудят. Всички невидими слухови апарати ReSound предлагат превъзходно качество на звука, върховни технологии и уреди за управление, отличими на допир и лесни за работа.

Някои видове слухови апарати, като тези които се поставят в ухото, се изработват по индивидуална поръчка само за вас. Те са не само направени конкретно за вашите уши, но работата им може да бъдат индивидуализирана въз основа на вашите лични нужди, за най-добрата чуваемост. Поръчковите слухови апарати са естетически дискретни и са лесни за поставяне и носене.

Благодарение на миниатюризирана технология слуховите апарати, които се носят зад ухото, също са много дискретни. Днешните задушни модели  са много елегантни, което ви осигурява удобно носене. Ако искате допълнителна мощност в дискретен дизайн, задушните модели са правилният избор.

Намирането на подходящият тип и модел слухови апарати е едно ново начало . Вашият слухопротезист ще ви помогне да изберете модела, който най-добре отговаря на начинна ви на живот, бюджет и намаление на слуха.

Какви са плюсовете и минусите на невидимите слухови апарати?

Невидимите слухови апарати се предлагат в различни размери и форми. И все пак всички невидими слухови апарати имат една обща характеристика – дискретният им дизайн. В зависимост от избрания от вас модел, в нашите невидими слухови апарати има различни функции, които могат да подобрят вашето слухово изживяване и в крайна сметка вашето качество на живот. Вашите невидими слухови апарати трябва да поддържат вашия уникален начин на живот, а не да ви принуждават да променяте начина си на живот.

Слухови апарати извън ухото

Слуховите апарати говорител-в-ухото (RIE) са един от най-популярните видове слухови апарати, които се носят извън ухото, благодарение на лекотата им при носене и ефективността. Разликата между слуховите апарати зад ухото (BTE) и слуховите апарати RIE е, че говорителят на RIE е разположен в ухото ви, докато при BTE говорителят е вграден в тялото на слуховия апарат. При говорител-в-ухото (RIE), говорителят е изваден от корпуса с кабел и е поставен в ухото с мек купол. Ще откриете, че слуховите апарати RIE обикновено са по-малки от стандартните BTE слухови апарати.

Слухови апарати вътре в ухото

Слуховите апарати, които се поставят в ушния канал са направени по поръчка, за да пасват точно в ушните канали. Невидими-в-канала (IIC) са най-малките слухови апарати. Те се поставят най-дълбоко в ушния канал и са неоткриваеми за околните. Дълбокото поставяне означава, че има по-малка вероятност да усилят шума от вятър и за много потребители, IIC невидимите осигуряват по-естествено качество на звука. Поради малкият размер на IIC, боравенето с батерията може да е малко по-трудно и да има нужда тя да се сменя по-често от батериите при по-големите слухови апарати.
С опции като контрол на силата на звука и бутон за смяна на програми за различни звукови среди, слуховите апарати изцяло-в-канала (CIC) са удобни за тези, които искат да имат малко повече контрол върху слуховите си апарати, отколкото при невидимите IIC.
 
Сравнено с останалите поръчкови слухови апарати, (ITC) в-канала имат среден размер и повече контролни функции от по-малките (CIC) устройства. Например, ITC имат безжична функционалност, която осъществява връзка със смартфони и предава телефонни разговори и музика директно към слуховите апарати. ITE в-ухото е лесен за поставяне осъществява комуникация ухо-в-ухо с по достъпни контролни функции. Батерията при ITE е по-голяма отколкото при по-малките модели, което осигурява по-дългият и живот.